Široké nudle s parmskou šunkou a celerovo-sýrovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Olivy černé
- 500 g Celer řapíkatý
- 75 g Sýr Gorgonzola
- 75 g Šunka parmská
- 250 g Tagliatelle
- 100 ml Mléko polotučné
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 447 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 14 g
- Sodík 870 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 48.8 mg
- Draslík 334.3 mg
- Vláknina 5610 mg
- Vitamín A 5610 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl, dvě lžíce citronové šťávy a přivedeme k varu. Omyjeme a oloupeme celer, nakrájíme na větší kostky a vložíme do vroucí vody. Pod pokličkou na středním ohni celer do měkka dusíme (přibližně 10 minut).
-
2
Celer děrovanou naběračkou vyjmeme z vývaru, ten opět přivedeme k varu a těstoviny v něm uvaříme dle návodu na obalu al dente.
-
3
Připravíme si druhý hrnec, do něhož vložíme celer, mléko, smetanu a Gorgonzolu, za stálého míchání necháme projít varem. Poté vše pomocí mixéru rozmixujeme na pyré.
-
4
Omáčku ochutíme zbytkem citronové šťávy, solí, pepřem a muškátovým oříškem, ohřejeme ji, ale už ji nevaříme. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat, horké je promícháme s omáčkou.
-
5
Těstoviny s omáčkou upravíme na talíře a posypané natrhanou parmskou šunkou s olivami bez pecek podáváme.