Dort s třešněmi a šlehačkou
Suroviny
- 70 g Kakao - prášek
- 300 g Kompot třešňový
- 80 g Máslo čerstvé
- 80 g Cukr krupice
- 220 g Mouka polohrubá
- 60 g Čokoláda hořká
- 700 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 80 ml Voda pitná
- 60 ml Sherry brandy
- 0.25 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Sherry brandy
- 1 polévková lžíce Ztužovač šlehačky
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 534 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 34 g
- Sodík 83 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 180.8 mg
- Draslík 168.1 mg
- Vláknina 5981.8 mg
- Vitamín A 5981.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse promícháme mouku s kakaem, kypřícím práškem, sodou a solí. V další míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny a postupně vmícháme vejce a žloutky. V hrnku rozředíme cherry s teplou vodou.
-
2
Do máslové hmoty po částech vmícháme moučnou směs a rozředěný likér. Vymícháme hladkou hmotu, kterou naplníme dvě dortové formy, které jsme vymazali a vysypali. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut. Korpusy necháme zchladnout, poté vyndáme z forem a položíme na mřížku, aby docela vychladly.
-
3
V mezičase ušleháme smetanu se ztužovačem dotuha.
-
4
První korpus položíme na tác, poklademe po celé ploše vypeckovanými a okapanými třešněmi, pokapeme polovinou cherry, potřeme čtvrtinou ušlehané smetany a přiklopíme plackou z druhého korpusu, který jsme rozkrojili na dvě placky. Opět placku poklademe třešněmi, pokapeme druhou polovinou cherry, potřeme další čtvrtinou šlehačky a přiklopíme poslední plackou.
-
5
Celý dort potřeme zbylou šlehačkou, uhladíme, obalíme hrubě nastrouhanou čokoládou a vršek dortu ozdobíme třešněmi, které jsme dali stranou.