Koroptve pečené se slaninou a šalvějí
Suroviny
- 170 ml Vývar drůbeží
- 1.5 kávová lžička Balsamico ocet
- 2 kávová lžička Želé rybízové
- 1 ks Citrony
- 16 ks Šalvěj čerstvá
- 4 ks Koroptev
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 8 plátek Anglická slanina
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Víno červené
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1907 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 26 g
- Sodík 210 mg
- Bílkoviny 347 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 7.4 mg
- Draslík 96.9 mg
- Vláknina 5613.8 mg
- Vitamín A 5613.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nachystáme si 4 koroptve připravené k pečení, dovnitř každé vložíme 1/4 citronu, 2 lístky čerstvé nebo 1 špetku sušené šalvěje. Osolíme, opepříme, obalíme 2 plátky sušené slaniny se 2 lístky šalvěje nebo 1 špetkou sušené šalvěje; po vložení do pekáče pokapeme olivovým olejem. Nezakryté pečeme 30-35 minut, troubu předehřejeme na 220°C, v průběhu pečení 1x nebo 2x podlijeme. Měkké upečené koroptve udržujeme v teple v jiné nádobě.
-
2
Vypečenou šťávu použijeme na omáčku; přelijeme ji do kastrůlku, přilijeme drůbeží vývar, červené nebo bílé víno a 7 minut rychle vaříme, omáčka se svaří na polovinu, stále mícháme. Potom přidáme 1 lžičku rosolu z červeného rybízu, vaříme 2-3 minuty, přimícháme zbylý rosol, balzamikový ocet a dochutíme. Stáhneme z plamene a postupně vmícháme studené máslo, aby se rozpustilo.
-
3
Koroptve podáváme s omáčkou ozdobené lístky šalvěje.