Velikonoční beránek piškotový s čokoládou
Suroviny
- 200 g Cukr moučkový
- 180 g Mouka polohrubá
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Čokoláda hořká
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 1.5 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 394 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 11 g
- Sodík 88 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 171.9 mg
- Draslík 111.8 mg
- Vláknina 3190.5 mg
- Vitamín A 3190.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy rozklepneme 4 žloutky, přidáme 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme polohrubou mouku, 1 lžíci citrónové kůry, 0.5 lžíce citrónové šťávy, promícháme s utřenými žloutky a postupně ještě přidáme 2 lžíce horké vody. Nakonec do těsta zamícháme nastrouhanou hořkou čokoládu.
-
2
Ze 4 bílků elektrickou metlou vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
-
3
Celou formu na beránka vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme do ní těsto. Přiklopíme druhou polovinu formy. Pečeme v předehřáté troubě na 185 °C přibližně 40-45 minut dozlatova.
-
4
Když je beránek upečený, po vyjmutí z trouby formu překryjeme mokrou utěrkou, po chvíli beránka vyklopíme.
-
5
Vychladlého posypeme moučkovým cukrem, dáme na mísu a servírujeme.