Velikonoční beránek piškotový s čokoládou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Cukr moučkový
  • 180 g Mouka polohrubá
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Čokoláda hořká
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 1.5 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 394 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 88 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 64 g
  • Cholesterol 171.9 mg
  • Draslík 111.8 mg
  • Vláknina 3190.5 mg
  • Vitamín A 3190.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy rozklepneme 4 žloutky, přidáme 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme polohrubou mouku, 1 lžíci citrónové kůry, 0.5 lžíce citrónové šťávy, promícháme s utřenými žloutky a postupně ještě přidáme 2 lžíce horké vody. Nakonec do těsta zamícháme nastrouhanou hořkou čokoládu.

  • 2

    Ze 4 bílků elektrickou metlou vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.

  • 3

    Celou formu na beránka vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme do ní těsto. Přiklopíme druhou polovinu formy. Pečeme v předehřáté troubě na 185 °C přibližně 40-45 minut dozlatova.

  • 4

    Když je beránek upečený, po vyjmutí z trouby formu překryjeme mokrou utěrkou, po chvíli beránka vyklopíme.

  • 5

    Vychladlého posypeme moučkovým cukrem, dáme na mísu a servírujeme.

Komentáře k receptu