Pizza se šunkou a žampiony
Suroviny
- 7.5 g Máslo čerstvé
- 200 g Šunka dušená
- 120 g Žampiony čerstvé
- 62.5 g Mouka polohrubá
- 130 g Gouda
- 20 g Protlak rajčatový
- 25 ml Voda pitná
- 0.12 kávová lžička Sůl
- 0.06 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.12 kávová lžička Cukr krupice
- 0.06 kávová lžička Tymián sušený
- 0.25 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 0.06 kávová lžička Oregano sušené
- 0.06 kávová lžička Bazalka sušená
- 0.25 kávová lžička Víno madeira
- 0.25 ks Cibule
- 1.5 ks Rajčata
- 0.25 ks Bobkový list
- 0.12 ks Paprika zelená
- 0.5 špetka Sůl
- 0.5 stroužek Česnek
- 0.12 polévková lžíce Droždí sušené
- 0.25 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.25 polévková lžíce Olej rostlinný
- 0.5 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 296 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 17 g
- Sodík 58 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 27.3 mg
- Draslík 206.8 mg
- Vláknina 3085.7 mg
- Vitamín A 3085.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto na pizzu se sušeným droždím [42436]:
-
2
V teplé vodě rozpustíme cukr, vmícháme droždí a necháme na teple. Do zpěněného droždí vmícháme polovinu mouky, sůl a máslo a vymícháme řídké těsto. Do něj zapracujeme postupně zbylou mouku, těsto na závěr vypracujeme na pomoučeném vále. Těsto musí být hladké a lesklé a nesmí se lepit. Z těsta utvoříme kouli, přeložíme ji do mísy, přikryjeme ubrouskem a necháme kynout alespoň 15 minut.
-
3
Vykynuté těsto rozválíme a poté od středu ke krajům vytahujeme prsty, až je těsto velké jako plech, na kterém budeme pizzu péct.
-
4
Plech vymastíme olejem, těsto na něj přeložíme, u okrajů přitiskneme a plníme.
-
5
Omáčka na pizzu [42437]:
-
6
Rajčata spaříme, oloupeme, vykrojíme semínka a rajčata nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, papriky zbavíme semen a nakrájíme na kostičky.
-
7
Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přimícháme česnek s paprikou a minutku smažíme. Poté vmícháme rajčata a za stálého míchání necháme zredukovat tekutinu. K rajčatům zamícháme rajčatový protlak, sůl, pepř, cukr, tymián, oregano, bazalku, bobkový list, madeiru a worcester. Dobře promícháme a na mírném plameni dusíme asi 10 minut. Ze směsi odstraníme bobkový list a můžeme natřít na těsto.
-
8
Omáčku posypeme ustrouhaným sýrem, poklademe plátky šunky a žampionů.
-
9
Pizzu pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut a hned podáváme.