Bábovka mramorová
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 160 g Cukr moučkový
- 60 g Čokoláda hořká
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 kg Mouka polohrubá
- 1 balení Droždí sušené
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- 4 polévková lžíce Ořechy lískové
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Tuk
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 987 kcal
- Sacharidy 131 g
- Tuky 44 g
- Sodík 98 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 127 g
- Cholesterol 228.6 mg
- Draslík 234.6 mg
- Vláknina 10607.5 mg
- Vitamín A 10607.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky nasypeme mouku a promícháme ji se sušeným droždím. Přidáme všechny další suroviny podle soupisu v receptu a kuchyňským robotem s hnětacími metlami hněteme minimálně pět minut. Začínáme na nejnižší rychlosti robotu a postupně ji zvyšujeme. Pak těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu.
-
2
Jakmile je těsto dostatečně vykynuté, znovu ho prohněteme, teď už stačí ručně, aby bylo pružné a hladké.
-
3
Připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Dvě třetiny těsta vložíme do formy. Zbylou třetinu těsta necháme v míse a přidáme k ní kakaový prášek, cukr, rozpuštěnou hořkou čokoládu a mléko. Dobře promícháme. Hotové těsto vlijeme do formy a vidličkou lehce propichujeme, čímž docílíme mramorování.
-
4
Znovu těsto odložíme na teplé místo a přikryté utěrkou necháme 45 minut kynout. Až nabude asi o jednu třetinu, je správně vykynuté. Mezitím si předehřejeme troubu na 190 °C. Bábovku vložíme do trouby a pečeme 50 minut.
-
5
Nakonec hotovou bábovku vyklopíme z formy, potíráme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.