Chodské koláče
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 125 g Máslo čerstvé
- 600 g Povidla švestková
- 1500 g Tvaroh měkký - nízkotučný
- 220 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 70 g Droždí
- 500 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 100 ml Rum
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Mandle
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 1 polévková lžíce Slivovice
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- 3 polévková lžíce Hrozinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1030 kcal
- Sacharidy 133 g
- Tuky 57 g
- Sodík 677 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 99 g
- Cholesterol 195.9 mg
- Draslík 412 mg
- Vláknina 7607.8 mg
- Vitamín A 7607.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.5 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kvásek připravíme z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí. Vše rozmícháme opatrně v hrnku a necháme 10 minut odpočívat, dokud kvásek nevyběhne. Hrozinky namočíme na 60 minut do rumu.
-
2
V míse rozšleháme 1 vejce, žloutky, přidáme cukr, sůl, mouku, máslo, vanilkový cukr, pomerančovou kůru, rum, slunečnicový olej, zbytek mléka a nakonec kvásek. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo vykynout.
-
3
Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 kousků, pomocí válečku vyválíme kola a necháme ještě 10 minut kynout. Pak těsto potřeme rozšlehaným vejcem.
-
4
V míse smícháme tvaroh, cukr, smetanu, rum, pomerančovou kůru, škrob, máslo a důkladně promícháme. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a pak je opatrně přimícháme do tvarohové směsi.
-
5
V další míse smícháme švestková povidla, pomerančovou šťávu, teplou vodu, slivovici a škrob.
-
6
Na koláče rozetřeme tvarohovou náplň. Švestkovou náplň vložíme do cukrářského sáčku a zdobíme různými ornamenty rozetřenou tvarohovou náplň. Navrch na koláče ještě poklademe hrozinky a posypeme mandlemi.
-
7
Takto připravené koláře vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut.