Rajčatový koláč s olivami
Suroviny
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 140 g Protlak rajčatový
- 125 g Mozzarella
- 90 g Olivy černé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Máslo čerstvé
- 90 g Mák - semena
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 26 g
- Sodík 273 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 25 mg
- Draslík 299 mg
- Vláknina 11994.5 mg
- Vitamín A 11994.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku zpracujeme s máslem, mákem, cukrem, solí a pepřem na drobenku. Přilijeme vodu a vypracujeme těsto. Zabalíme je do fólie a necháme 30 minut v chladničce.
-
2
V pánvi na rozehřátém oleji opékáme oloupanou, nahrubo nasekanou cibuli a nadrcený česnek 3-5 minut. Přidáme rajčatový protlak, rajčata, nasekanou bazalku a cukr. Směs podle chuti osolíme, opepříme a podusíme 5-7 minut do zhoustnutí.
-
3
Těsto rozválíme a vložíme do kulaté koláčové formy o průměru 30cm. Okraje trochu vytáhneme a dno propícháme vidličkou. Korpus předpékáme v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia 15 minut.
-
4
Potom na korpus rozprostřeme vychladlou rajčatovou náplň, posypeme nastrouhaným sýrem, olivami a pečeme ještě 15-20 minut.
-
5
Koláč ozdobíme nasekanou bazalkou a můžeme podávat teplý i studený.