Zelné závitky na slanině
Suroviny
- 600 g Brambory vařené
- 80 g Cibule
- 80 g Slanina vepřová
- 8 g Sůl
- 20 g Tuk
- 3 g Pepř černý mletý
- 200 g Zelí hlávkové bílé
- 70 g Strouhanka
- 900 g Maso mleté - mix
- 80 g Protlak rajčatový
- 70 ml Mléko polotučné
- 600 ml Vývar zeleninový
- 1 ks Vejce slepičí
- 5 stroužek Česnek
- 0.5 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 716 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 50 g
- Sodík 1445 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 56.1 mg
- Draslík 613.6 mg
- Vláknina 8920 mg
- Vitamín A 8920 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelné listy probereme, poškozené odstraníme. Zdravé listy spaříme horkou vodou, necháme okapat, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme nadrobno, strouhanku namočíme v mléce, slaninu pokrájíme na nudličky, česnek prolisujeme.
-
2
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme cibuli, česnek, strouhanku, vejce, vypracujeme hladké masové těsto, ze kterého odtrháváme přibližně stejně velké kousky, které zabalíme do zelných listů. Pekáč vymažeme tukem, nasypeme do něj slaninu, vyskládáme zelné závitky, podlijeme vývarem a necháme péct při střední teplotě přibližně půl hodiny. Závitky vyjmeme, do šťávy přimícháme rajčatový protlak, provaříme a odstavíme.
-
3
Zelné závitky servírujeme s vařeným bramborem, přeléváme omáčkou z pekáče.