Dánský jablečný koláč
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 550 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 32 g
- Sodík 198 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 104.7 mg
- Draslík 186.9 mg
- Vláknina 8524.2 mg
- Vitamín A 8524.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mouky se solí přidáme cukr a žloutek. Podle potřeby zpracujeme
-
2
s vodou, vypracujeme hladké těsto.
-
3
Rozehřejeme máslo s cukrem, zvýšíme teplotu a zahříváme ještě 4 - 5 minut, až směs zezlátne a bude hustá, přitom ale ještě stále tekutá. Vzniklý karamel vlijeme stejnoměrně na dno formy.
-
4
Oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců, nakrájíme na výseče, pokapeme citronovou šťávou a posypeme nastrouhanou kůrou, poté je naskládáme do formy.
-
5
Na pomoučněném válu vyválíme těsto na kruh o něco větší, než je forma. Těsto položíme na jablka, přebytek těsta přehneme dolů po stranách formy.
-
6
Pečeme 25 - 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C do zlatova a křupava. Na formu položíme servírovací talíř a koláč převrátíme karamelovanými jablky nahoru. Podáváme teplý nebo studený.