Koláč s dýňovým pyré a ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 140 g Mouka pšeničná hladká voženílkova
  • 120 g Máslo tradiční
  • 340 g Mléko zahuštěné slazené
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 700 g Dýně
  • 150 g Rozinky bílé
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Zázvor mletý
  • 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 2 ks Cukr skořicový
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 7 dl Dýňové pyré
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Griotka
  • 2 polévková lžíce Koňak vaječný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 717 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 125 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 326.6 mg
  • Draslík 412 mg
  • Vláknina 18628.2 mg
  • Vitamín A 18628.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.2 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dýni omyjeme, přepůlíme a vydlabeme semínka. Předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Obě půlky položíme rozříznutou částí na papír. Pečeme asi 1 hodinu, dokud se dýně nedá propíchnout vidlicí.

  • 2

    Z vychladlé dýně (abychom ji udrželi v rukou) vydlabeme dužinu, pokrájenou rozmixujeme na kaši, kterou dáme do velkého síta. Síto s dýňovým pyré zavěsíme na velkou mísu tak, aby se nedotýkalo dna mísy. Dýňové pyré necháme v sítu v chladničce přes noc.

  • 3

    Omyjeme a necháme okapat zlaté hrozinky. Dýňové pyré v míse promícháme s medem, 0,5 lžičky soli, 1 lžičkou zázvoru, kondenzovaným slazeným mlékem, mletým hřebíčkem, skořicovým cukrem, 2 lžícemi vaječného koňaku a vejci. Pak vše vyšleháme elektrickým šlehačem dohladka, přimícháme pokrájené vlašské ořechy, zlaté hrozinky a než si připravíme těsto na koláč, dáme připravenou náplň do chladničky.

  • 4

    Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. Měkké máslo nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.

  • 5

    Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 6

    Nastříháme si pečicí papír na velikost koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru a vyválíme plát o síle 3–5 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22–23 cm).

  • 7

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou k okrajům pečicí formy, těsto propíchneme na několika místech vidličkou, dáme na něj dýňové pyré a uhladíme.

  • 8

    Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 175 °C. Pečeme dozlatova 35–40 minut dozlatova.

  • 9

    Mezitím si vyšleháme dobře vychlazenou smetanu elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci griotky a ještě chvilku šleháme.

  • 10

    Upečený koláč necháme vychladnout. Pak ho nazdobíme šlehačkou, kterou posypeme skořicovým cukrem a servírujeme.

Komentáře k receptu