Koláč s dýňovým pyré a ořechy
Suroviny
- 140 g Mouka pšeničná hladká voženílkova
- 120 g Máslo tradiční
- 340 g Mléko zahuštěné slazené
- 100 g Ořechy vlašské
- 700 g Dýně
- 150 g Rozinky bílé
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 2 ks Cukr skořicový
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 7 dl Dýňové pyré
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Griotka
- 2 polévková lžíce Koňak vaječný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 717 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 40 g
- Sodík 125 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 326.6 mg
- Draslík 412 mg
- Vláknina 18628.2 mg
- Vitamín A 18628.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni omyjeme, přepůlíme a vydlabeme semínka. Předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Obě půlky položíme rozříznutou částí na papír. Pečeme asi 1 hodinu, dokud se dýně nedá propíchnout vidlicí.
-
2
Z vychladlé dýně (abychom ji udrželi v rukou) vydlabeme dužinu, pokrájenou rozmixujeme na kaši, kterou dáme do velkého síta. Síto s dýňovým pyré zavěsíme na velkou mísu tak, aby se nedotýkalo dna mísy. Dýňové pyré necháme v sítu v chladničce přes noc.
-
3
Omyjeme a necháme okapat zlaté hrozinky. Dýňové pyré v míse promícháme s medem, 0,5 lžičky soli, 1 lžičkou zázvoru, kondenzovaným slazeným mlékem, mletým hřebíčkem, skořicovým cukrem, 2 lžícemi vaječného koňaku a vejci. Pak vše vyšleháme elektrickým šlehačem dohladka, přimícháme pokrájené vlašské ořechy, zlaté hrozinky a než si připravíme těsto na koláč, dáme připravenou náplň do chladničky.
-
4
Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. Měkké máslo nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
-
5
Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
6
Nastříháme si pečicí papír na velikost koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru a vyválíme plát o síle 3–5 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22–23 cm).
-
7
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou k okrajům pečicí formy, těsto propíchneme na několika místech vidličkou, dáme na něj dýňové pyré a uhladíme.
-
8
Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 175 °C. Pečeme dozlatova 35–40 minut dozlatova.
-
9
Mezitím si vyšleháme dobře vychlazenou smetanu elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci griotky a ještě chvilku šleháme.
-
10
Upečený koláč necháme vychladnout. Pak ho nazdobíme šlehačkou, kterou posypeme skořicovým cukrem a servírujeme.