Bratislavská vepřová plec

Hodnocení 4x 2x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Cibule
  • 750 g Vepřová plec
  • 30 g Sůl
  • 150 g Tuk
  • 40 g Celer bulvový
  • 40 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 100 g Citrony
  • 50 g Okurky nakládané
  • 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 40 g Mrkev kořen
  • 50 g Protlak rajčatový
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 600 ml Voda pitná
  • 500 ml Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 412 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 1313 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 76.5 mg
  • Draslík 277.7 mg
  • Vláknina 2876.8 mg
  • Vitamín A 2876.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou plec omyjeme, osušíme, svineme ji jako závin, upevníme provázkem a osolíme.

  • 2

    Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmažíme v tuku dorůžova.

  • 3

    Do základu přidáme maso, opečeme je, přidáme rajčatový protlak a mírně podlijeme vodou. Pod poklicí zvolna dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme teplou vodou.

  • 4

    Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme citronovou šťávu, rozmícháme a provaříme. Během varu přilijeme mléko, omáčku dosolíme a přilijeme smetanu.

  • 5

    Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník a přimícháme do ní vařenou zeleninu nakrájenou na nudličky, okurky a scezený hrášek. Omáčku ještě krátce převaříme.

  • 6

    Před porcováním odstraníme z plece provázek.

Komentáře k receptu