Nudlová polévka z Bangkoku
Suroviny
- 500 g Vepřové maso libové
- 150 g Nudle rýžové
- 100 g Sójové výhonky
- 100 g Bambusové výhonky
- 100 g Koriandr čerstvý
- 20 g Tuk
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Chilli omáčka
- 1 ks Chilli paprička
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Hovězí vývar základní
- 2 polévková lžíce Kečup
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 31 g
- Sodík 1134 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 93.5 mg
- Draslík 697.7 mg
- Vláknina 5975 mg
- Vitamín A 5975 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3165.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pod proudem tekoucí vody opláchneme koriandr, osušíme a lístky otrháme ze stonků. Ze dvou stroužků česneku odstraníme slupku, nasekáme je na jemné kousíčky. Do připraveného hmoždíře vložíme stonky koriandru a zrnka celého pepře. Rozdrtíme paličkou v hmoždíři, vyjmeme. Nemáme-li hmoždíř, použijeme k drcení koriandru a pepře hranu nože. Rozdrcenou směs vložíme do misky, přidáme kečup z rajčat, hnědý cukr, nasekaný česnek a polévkovou lžíci oleje. Smícháme.
-
2
Plátky z vepřového masa opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme. Podélným řezem maso rozpůlíme, vložíme do marinády, kterou jsme si předtím v misce připravili, v ní ponecháme na chladném místě přibližně 2 hodiny.
-
3
Nachystáme wok a maso vyndáme z marinády. Předehřejeme troubu na 180 °C, do woku vložíme pečicí tuk, rozpálíme a vepřové maso rychle opečeme z obou stran. Vyndáme vepřové plátky z pánve, na pekáči vložíme do trouby. Při 180 °C pečeme přibližně 15 minut. Potom opečené maso vyndáme, pokrájíme na plátky o síle přibližně 3 milimetry. Z chilli papričky odstraníme semínka a rozkrájíme ji na 2 milimetry silné kroužky. Sójové a bambusové výhonky pokrájíme na menší kousky.
-
4
Připravíme velký hrnec, do něhož vlijeme litr a půl hovězího vývaru, vsypeme rýžové nudle, pokrájené sójové a bambusové výhonky a kroužky z chilli papričky. Vaříme 10 minut, nakonec vložíme upečené maso a polévku zasypeme otrhanými lístky koriandru, poté necháme 5 minut stát mimo plotnu. Na závěr ještě dochutíme chilli omáčkou.