Košíčky se žloutkovým krémem
Suroviny
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 50 g Cukr krupice
- 20 g Hrozinky
- 120 g Máslo čerstvé
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 12 ks Mandle loupané
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.8 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 541 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 63 g
- Sodík 53 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 445.5 mg
- Draslík 33.5 mg
- Vláknina 4 mg
- Vitamín A 4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
-
2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5-8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny. (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
-
4
Připravíme si žloutkový krém: do mísy si dáme 5 čerstvých vaječných žloutků, 50 g krupicového cukru a žloutky s cukrem utřeme do pěny. V kastrolku si ohřejeme 2.8 dl smetany a když bude před bodem varu, za stálého šlehání ji pomalu přilijeme ke žloutkům. Ke konci šlehání, když už máme lehký krém, zašleháme vanilkovou tresť a rum.
-
5
Do každé formičky s těstem vložíme 1-2 lžičky krému. Košíček by měl být naplněný do 2/3. Do každého košíčku s krémem vložíme několik hrozinek a 1 loupanou mandli.
-
6
Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 20 minut dozlatova.
-
7
Upečené košíčky necháme vychladnout asi 1 hodinu, poté je opatrně pomocí nože vyjmeme z formičky a podáváme.