Jehněčí kýta s fazolemi
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 300 g Švestky sušené
- 400 g Fazole bílé sterilované
- 10 g Křen
- 20 g Zázvor mletý
- 20 g Petržel - nať
- 20 g Celer řapíkatý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 3 stroužek Česnek
- 2 dl Olej olivový
- 1 dl Balsamico ocet
- 2 kg Jehněčí kýta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1027 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 74 g
- Sodík 387 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 180 mg
- Draslík 1348.2 mg
- Vláknina 11756.2 mg
- Vitamín A 11756.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí maso umyjeme, vykostíme a naložíme do marinády na celou noc. Sušené švestky namočíme na 30 minut do studené vody, scedíme a vypeckujeme.
-
2
Marináda: Do misky vlijeme olej, ocet, přidáme oloupaný a rozmačkaný česnek, nastrouhaný zázvor a celer, sůl, pepř, nasekanou petrželovou nať a všechny suroviny v misce dobře promícháme.
-
3
V pánvi zahřejeme máslo a na něm osmažíme nasekanou cibuli dozlatova, fazole scedíme a vsypeme je do pánve, přidáme scezené švestky a povaříme do změknutí. Přibližně 20 minut. Před dokončením vaření přidáme nastrouhaný křen, podle chuti osolíme a opepříme, zamícháme a odstavíme.
-
4
Gril potřeme olejem a zahřejeme na vysokou teplotu. Maso položíme do středu ohně a zprudka opečeme ze všech stran. Potom pokračujeme v opékaní pomalu a nezapomeneme maso otáčet. Pečeme přibližně 30 minut.
-
5
Upečenou kýtu sundáme z grilu, položíme na prkénko, necháme maso odpočinout tak 10 minut a nakrájíme na tenké plátky, které porcujeme na talíře. K masu přidáme připravenou fazolovou přílohu.