Dušené jehněčí s rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 400 g Rýže Basmati
  • 600 ml Voda pitná
  • 200 ml Jogurt bílý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Pepř cayenský
  • 2 kávová lžička Kardamom
  • 2 kávová lžička Kmín římský
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 1 kg Jehněčí kotlety
  • 2 polévková lžíce Máta
  • 4 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 788 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 60 g
  • Sodík 237 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 160 mg
  • Draslík 710.2 mg
  • Vláknina 5964.1 mg
  • Vitamín A 5964.1 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 49.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do vroucí vody přisypeme rýži a sůl, za stálého míchání vaříme na prudkém ohni asi 10 minut. Pak scedíme a odložíme stranou.

  • 2

    V pánvi rozpustíme polovinu másla a osmažíme v něm na tenké plátky nakrájenou cibuli dozlatova. Slijeme a dáme stranou. Ve zbývajícím másle orestujeme jehněčí kostky dohněda a okořeníme. Přidáme jogurt a promícháme. Asi 15 minut zvolna dusíme.

  • 3

    Zapékací mísu vymažeme máslem, rozprostřeme polovinu rýže, pak polovinu masa se šťávou. Navrstvíme zbytek rýže a nakonec zbývající maso a šťávu. Navrch poklademe rajčata nakrájená na čtvrtiny a bylinky. Zakryjeme alobalem, přiložíme pokličku a v troubě vyhřáté na 190 °C pečeme zhruba 30 minut, dokud se tekutina nevstřebá a maso nezměkne. Před podáváním posypeme opečenou cibulkou.

Komentáře k receptu