Dušené jehněčí s rýží
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 400 g Rýže Basmati
- 600 ml Voda pitná
- 200 ml Jogurt bílý
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Pepř cayenský
- 2 kávová lžička Kardamom
- 2 kávová lžička Kmín římský
- 3 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 1 kg Jehněčí kotlety
- 2 polévková lžíce Máta
- 4 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 788 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 60 g
- Sodík 237 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 160 mg
- Draslík 710.2 mg
- Vláknina 5964.1 mg
- Vitamín A 5964.1 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vroucí vody přisypeme rýži a sůl, za stálého míchání vaříme na prudkém ohni asi 10 minut. Pak scedíme a odložíme stranou.
-
2
V pánvi rozpustíme polovinu másla a osmažíme v něm na tenké plátky nakrájenou cibuli dozlatova. Slijeme a dáme stranou. Ve zbývajícím másle orestujeme jehněčí kostky dohněda a okořeníme. Přidáme jogurt a promícháme. Asi 15 minut zvolna dusíme.
-
3
Zapékací mísu vymažeme máslem, rozprostřeme polovinu rýže, pak polovinu masa se šťávou. Navrstvíme zbytek rýže a nakonec zbývající maso a šťávu. Navrch poklademe rajčata nakrájená na čtvrtiny a bylinky. Zakryjeme alobalem, přiložíme pokličku a v troubě vyhřáté na 190 °C pečeme zhruba 30 minut, dokud se tekutina nevstřebá a maso nezměkne. Před podáváním posypeme opečenou cibulkou.