Ořechový dezert s kiwi
Suroviny
- 50 g Marmeláda meruňková
- 70 g Máslo čerstvé
- 400 g Mléko zahuštěné slazené
- 120 g Sušenky BeBe světlé jemné
- 120 g Semínka slunečnicová loupaná
- 2 kávová lžička Voda pitná
- 7 ks Kiwi
- 1 dl Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 903 kcal
- Sacharidy 118 g
- Tuky 43 g
- Sodík 80 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 311 mg
- Draslík 475.6 mg
- Vláknina 11289 mg
- Vitamín A 11289 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 145.5 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 60 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušenky BeBe a slunečnicová loupaná semínka rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem, s 1 lžící tekutého medu a 25 g cukru a 1 lžící mouky. Směs dobře promícháme a rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu, rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (Pokud by se těsto lepilo na prsty, obalíme si je v práškovém cukru.)
-
2
Pečeme v předehřáté troubě při 175 minut 10 minut a potom těsto necháme vychladnout.
-
3
Kiwi omyjeme, osušíme, oloupeme a nakrájíme na plátky.
-
4
V míse vymícháme slazené kondenzované mléko s nastrouhanou citrónovou kůrou a 1 dl citronové šťávy. Krém nalijeme na upečený koláč a znovu dáme do trouby péct při 175°C 10 - 15 minut. Koláč vyjmeme a necháme zchladnout. Potom plátky kiwi poskládáme v kruzích tak, že se plátky budou částečně překrývat.
-
5
Vytvoříme glazuru: meruňkové želé (marmeládu) dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1-2 lžičky vody a džem vymícháme dohladka. Štětcem na pečení potíráme glazurou ovoce a necháme zatuhnout. Koláč potom nakrájíme a podáváme.