Dušené hovězí filé s hříbky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Slanina vepřová
  • 600 g Hovězí maso zadní
  • 250 g Hříbky čerstvé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1.5 ks Bujón zlatý houbový
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 dl Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
  • 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 7 dl Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 442 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 644 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 119.1 mg
  • Draslík 388.6 mg
  • Vláknina 2018 mg
  • Vitamín A 2018 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.8 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Malé hříbky očistíme, omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky nebo poloviny podle velikosti. Slaninu nakrájíme na hranolky. Snítku celerové natě, petrželky a libečku omyjeme a svážeme. Cibuli oloupeme. Oloupaný česnek (2 stroužky) rozetřeme s lžičkou soli.

  • 2

    Hovězí zadní maso v celku omyjeme a osušíme. Prošpikujeme ho a vetřeme do celého špalíčku česnek se solí a půl lžičky pepře.

  • 3

    V hrnci si rozpálíme olej s máslem a maso restujeme z každé strany 2-3 minuty. Maso vyjmeme, na omastek dáme hříbky, které restujeme přibližně 1-2 minuty, maso vrátíme k houbám, přidáme houbový bujon povařený v 0,7 l vody, černé pivo, celou cibuli, stroužek česneku a svazek bylinek. Snížíme teplotu a maso budeme dusit pod pokličkou 30-40 minut.

  • 4

    Pak maso s cibulí a bylinkami vyjmeme, do zbylého vývaru přimícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a krátce omáčku provaříme. Maso nakrájíme na tenké plátky přes vlákno. Na talíře položíme plátky masa, zalijeme houbovou omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu