Dušené hovězí filé s hříbky
Suroviny
- 80 g Slanina vepřová
- 600 g Hovězí maso zadní
- 250 g Hříbky čerstvé
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1.5 ks Bujón zlatý houbový
- 3 stroužek Česnek
- 1 dl Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 7 dl Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Libeček
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 442 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 29 g
- Sodík 644 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 119.1 mg
- Draslík 388.6 mg
- Vláknina 2018 mg
- Vitamín A 2018 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malé hříbky očistíme, omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky nebo poloviny podle velikosti. Slaninu nakrájíme na hranolky. Snítku celerové natě, petrželky a libečku omyjeme a svážeme. Cibuli oloupeme. Oloupaný česnek (2 stroužky) rozetřeme s lžičkou soli.
-
2
Hovězí zadní maso v celku omyjeme a osušíme. Prošpikujeme ho a vetřeme do celého špalíčku česnek se solí a půl lžičky pepře.
-
3
V hrnci si rozpálíme olej s máslem a maso restujeme z každé strany 2-3 minuty. Maso vyjmeme, na omastek dáme hříbky, které restujeme přibližně 1-2 minuty, maso vrátíme k houbám, přidáme houbový bujon povařený v 0,7 l vody, černé pivo, celou cibuli, stroužek česneku a svazek bylinek. Snížíme teplotu a maso budeme dusit pod pokličkou 30-40 minut.
-
4
Pak maso s cibulí a bylinkami vyjmeme, do zbylého vývaru přimícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a krátce omáčku provaříme. Maso nakrájíme na tenké plátky přes vlákno. Na talíře položíme plátky masa, zalijeme houbovou omáčkou a podáváme.