Zvěřinový guláš s houbami
Suroviny
- 300 g Hříbky čerstvé
- 20 g Masox
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 4 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 7 ks Jalovec
- 3 stroužek Máslo pomazánkové s česnekem a jarní cibulkou
- 5 dl Víno červené
- 1 dl Smetana zakysaná 14%
- 1 kg Kančí maso
- 1 polévková lžíce Džem brusinkový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 3 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 7 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 823 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 30 g
- Sodík 403 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 6 mg
- Draslík 695.2 mg
- Vláknina 17641.9 mg
- Vitamín A 17641.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 4.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme 2 cibule a pokrájíme je nadrobno. Jalovec a pepř 4 barev rozdrtíme. Omyjeme tymián, rozmarýn, libeček.
-
2
Plecko z divočáka odblaníme, dobře omyjeme, rozkrájíme na 2-3 části, vložíme do většího hlubšího hrnce. Maso posypeme cibulí, přidáme k němu bylinky, bobkový list, nové koření, celý černý pepř, rozdrcený pepř 4 barev, jalovec a zalijeme 2-3 lžícemi oleje, červeným vínem a octem. Je potřeba, aby maso bylo ponořené. Takto marinované maso odložíme do chladničky na 24 hodin.
-
3
Ten den, kdy budeme vařit zvěřinový guláš, očistíme, omyjeme a osušíme hříbky, které pokrájíme na menší plátky. Oloupanou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. Ve smetaně rozmixujeme hladkou mouku s brusinkovým džemem.
-
4
Naložené maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a pokrájíme na kostky velikosti sousta. Marinádu přecedíme přes síto.
-
5
V hrnci rozpálíme máslo s olejem a kostky masa za stálého promíchávání prudce osmažíme. Přidáme cibuli s česnekem, promícháme a smažíme do doby, až se vše osmaží dozlatova. K masu pak přilijeme marinádu, sůl (1 lžička), hrnec zakryjeme a guláš vaříme přibližně 45-50 minut. Přidáme hříbky, 10-20 g masoxu a vaříme dalších 15 minut. Přimícháme připravenou smetanu, pomalu vaříme asi 5 minut. Guláš dochutíme pepřem, popřípadě solí a podáváme.