Celozrnný chléb
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 344 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 7 g
- Sodík 149 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 78 mg
- Vláknina 15280 mg
- Vitamín A 15280 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme droždí a zalijeme 100 ml vlažné vody. Necháme droždí ve vodě rozpustit a přidáme všechnu mouku a špetku soli. Těsto lehce promícháme, zakryjeme a dáme na 15 minut na teplé místo kynout. Do těsta přidáme dalších 100 ml vody a pořádně promícháme. Pokud je těsto stále málo vlhké, přidáme další vodu. Těsto pak vyklopíme na pomoučený pracovní stůl, kde minimálně 5 minut těsto hněteme. Poté opět vložíme zpět do mísy a necháme hodinu a půl kynout.
-
2
Nyní si vymažeme formu olejem a těsto do ni vložíme. Necháme cca dalších 30 minut kynout.
-
3
Těsto nařízneme jednou či dvakrát křížem, aby se chléb lépe propekl a vypadal lépe. Před vložením do trouby potřeme vodou a pečeme na 220 stupňů zhruba 45 minut.