Jehněčí kýta na červeném víně
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 929 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 63 g
- Sodík 711 mg
- Bílkoviny 77 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 276.4 mg
- Draslík 1339.4 mg
- Vláknina 2522 mg
- Vitamín A 2522 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kýty uděláme zářezy. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Kýtu osolíme a položíme tučnou stranou vzhůru na pekáč roštem, posypeme ji pepřem a bylinkami. Pečeme, teplotu v troubě snížíme na 180 °C, aby byla kýta dobře propečená, pečeme ji 20 minut na každých 500 g váhy, případně tak, aby teploměr ukazoval 80 °C. Lůj musí být křupavý a dozlatova vypečený.
-
2
Vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.
-
3
Omáčka: z pekáče sebereme kromě polévkové lžíce všechen tuk. Pekáč postavíme na sporák, přisypeme mouku, mícháme a 2 minuty ji necháme osmahnout. Přilijeme vývar, víno, vaříme a mícháme, aby se rozpustily všechny připečeniny ode dna. Povaříme 3 minuty, dokořeníme a omáčku přecedíme.
-
4
Kýtu dáme na mísu, ozdobíme ji snítkami rozmarýnu a tymiánu. Vinnou omáčku podáváme zvlášť.