Hovězí kýta s knedlíčky
Suroviny
- 250 g Cibule
- 500 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 400 g Rajčata
- 250 g Tuřín
- 5 g Sůl
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 3 g Pepř černý mletý
- 10 g Petržel - nať
- 10 g Petržel - nať
- 250 g Petržel kořen
- 10 g Tymián čerstvý
- 10 g Tymián čerstvý
- 125 g Mouka pšeničná hladká
- 600 ml Hovězí vývar základní
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kg Hovězí maso zadní
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 400 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 176 g
- Sodík 912 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 82.9 mg
- Draslík 729.7 mg
- Vláknina 13421.6 mg
- Vitamín A 13421.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 79.4 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hlubokém pekáči rozehřejeme olej a postupně na něm smažíme kostičky masa. Děrovanou naběračkou je vyjmeme.
-
2
Na olej vložíme kolečka mrkve, větší kousky vodnice nebo tuřínu, nasekanou petržel, cibuli, pórek a za občasného míchání zeleninu zprudka 5 minut smažíme.
-
3
Přidáme mouku a 1 minutu mícháme a zahříváme. Přilijeme vývar, přidáme rajčata, polovinu bylinek, bobkový list, pepř a přivedeme k varu. Do kastrolu vrátíme maso a znovu vše přivedeme k varu. Přikryjeme a 2 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160 °C.
-
4
Knedlíčky: do mísy dáme mouku s kypřícím práškem, přidáme olej,
-
5
nasekané bylinky, sůl a pepř. Přidáme 5 lžic vody a vypracujeme měkké těsto. Rukama z něj vyválíme 12-16 kuliček.
-
6
Na maso narovnáme knedlíčky a nádobu vrátíme na 20-25 minut do trouby, teplotu zvýšíme na 190 °C. Když knedlíčky ztuhnou, pokrm posypeme zbylými bylinkami a podáváme.