Hovězí kýta s knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 175 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 250 g Cibule
  • 500 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 400 g Rajčata
  • 250 g Tuřín
  • 5 g Sůl
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 10 g Petržel - nať
  • 10 g Petržel - nať
  • 250 g Petržel kořen
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 125 g Mouka pšeničná hladká
  • 600 ml Hovězí vývar základní
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kg Hovězí maso zadní
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 5 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 400 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 176 g
  • Sodík 912 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 82.9 mg
  • Draslík 729.7 mg
  • Vláknina 13421.6 mg
  • Vitamín A 13421.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 79.4 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hlubokém pekáči rozehřejeme olej a postupně na něm smažíme kostičky masa. Děrovanou naběračkou je vyjmeme.

  • 2

    Na olej vložíme kolečka mrkve, větší kousky vodnice nebo tuřínu, nasekanou petržel, cibuli, pórek a za občasného míchání zeleninu zprudka 5 minut smažíme.

  • 3

    Přidáme mouku a 1 minutu mícháme a zahříváme. Přilijeme vývar, přidáme rajčata, polovinu bylinek, bobkový list, pepř a přivedeme k varu. Do kastrolu vrátíme maso a znovu vše přivedeme k varu. Přikryjeme a 2 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160 °C.

  • 4

    Knedlíčky: do mísy dáme mouku s kypřícím práškem, přidáme olej,

  • 5

    nasekané bylinky, sůl a pepř. Přidáme 5 lžic vody a vypracujeme měkké těsto. Rukama z něj vyválíme 12-16 kuliček.

  • 6

    Na maso narovnáme knedlíčky a nádobu vrátíme na 20-25 minut do trouby, teplotu zvýšíme na 190 °C. Když knedlíčky ztuhnou, pokrm posypeme zbylými bylinkami a podáváme.

Komentáře k receptu