Hovězí dušené na zelenině
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Slanina vepřová
- 600 g Hovězí maso zadní
- 100 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 3 dl Bujón hovězí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Libeček
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 578 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 89 g
- Sodík 18613 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 113 mg
- Draslík 671.1 mg
- Vláknina 6703.3 mg
- Vitamín A 6703.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.6 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Snítku libečku také omyjeme a nadrobno rozkrájíme. Slaninu nakrájíme na hranolky. Špalíček hovězího zadního masa prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme podle chuti. Cibuli očistíme a krájíme nadrobno.
-
2
V pekáči rozpálíme olej s máslem, cibuli se zeleninou osmažíme do zlatova. Vložíme maso, přilijeme 3 dl hovězího bujónu, zakryjeme pokličkou a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme minimálně 60 - 70 minut. Během té doby přibližně každých 15 minut maso poléváme výpekem a podle potřeby doléváme bujón (1 - 1,5 dl). Když je maso měkké, vyjmeme ho z pekáče a pokrájíme na plátky.
-
3
Šťávu i se zeleninou rozmixujeme (vyjmeme bobkový list) a dochutíme podle potřeby solí. Plátky masa položíme na talíře, zalijeme zeleninovou omáčkou a servírujeme.