Mušle po provensálsku
Suroviny
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 50 g Olivy černé
- 675 g Mušle slávky
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cuketa
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Rozmarýn čerstvý
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 253 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 7 g
- Sodík 935 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 47.3 mg
- Draslík 872.5 mg
- Vláknina 5179.3 mg
- Vitamín A 5179.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.6 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Olej rozehřejeme ve woku a osmahneme v něm pokrájenou cibuli, papriku a česnek, dokud nezměknou. Přidáme špetku rozmarýnu, 1 dl vína, bobkový list a pokrájená rajčata. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu, necháme povařit 15 minut.
-
2
Vmícháme rajčatový protlak, pokrájenou cuketu, olivy a cukr. Povaříme 10 minut.
-
3
V hrnci přivedeme k varu vodu, dáme očištěné a omyté mušle do pařáku a umístíme nad hladinu vody. Zalijeme zbytkem vína a posypeme pomerančovou kůrou. Pod pokličkou vaříme v páře, dokud se mušle neotevřou. Ty, které zůstanou zavřené, vyhodíme.
-
4
Mušle vyjmeme a rozložíme na servírovací mísu.
-
5
Ozdobíme petrželkou a podáváme.