Mákem plněné bramborové placky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Povidla švestková
- 20 g Cukr vanilka
- 50 g Mák mletý
- 40 g Cukr moučkový
- 60 g Cukr moučkový
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 2 l Voda pitná
- 0.06 dl Olej rostlinný
- 1 kg Brambory
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 574 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 20 g
- Sodík 175 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 60.9 mg
- Draslík 761.9 mg
- Vláknina 11716.1 mg
- Vitamín A 11716.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a v ní uvaříme umyté brambory ve slupce. Uvařené scedíme a necháme vychladnout. Vychladlé oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle na vál, kde už máme nasypanou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme celé vejce a rukama vypracujeme těsto, které dělíme na díly tak velké, jak velká je pánev, na které budeme péct placky. Každý díl válečkem vyválíme na tenké placky, které na pánvi na jemném plamínku pomalu pečeme na másle z obou stran. Upečené skládáme na talíř, každou placku potřeme povidly, naplníme makovou náplní, zavineme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
-
2
Náplň: do mísy vsypeme mletý mák, vanilkový cukr, cukr moučku, nastrouhanou citrónovou kůru, promícháme a plníme.