Košíčky s ořechovým krémem a křížkem
Suroviny
- 105 g Máslo čerstvé
- 105 g Máslo čerstvé
- 210 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Ořechy vlašské
- 10 g Cukr vanilka
- 30 g Cukr moučkový
- 80 g Cukr moučkový
- 30 g Piškoty cukrářské
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 špetka Vanilka mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 498 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 33 g
- Sodík 28 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 293.5 mg
- Draslík 71.9 mg
- Vláknina 2814 mg
- Vitamín A 2814 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vál prosejeme mouku, moučkový cukr a vanilku, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, rozsekané máslo a žloutek. Vypracujeme těsto a na studeném místě necháme odpočinout.
-
2
Ztuhlé těsto vyválíme na plát, obrácenou košíčkovou formou vykrájíme, vtlačíme do formiček a naplníme oříškovým krémem. Navrch položíme křížem dvě tenké mřížky ze zbytků těsta. Potřeme rozšlehaným vejcem, rozložíme na plech a v mírně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Necháme vychladnout, vyklopíme a posypeme vanilkovým cukrem.
-
3
Na krém utřeme do pěny máslo, přidáme žloutky, cukr a vanilku a důkladně promícháme. Nastrouháme ořechy, smícháme je s bílkem a v hmoždíři utlučeme na kaši. Tu vmícháme do základu krému, přidáme rozdrobené piškoty a mouku. Vše ještě promícháme.