Florentinská vejce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Špenát listový čerstvý
  • 150 g Cibulka jarní
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 175 g Sýr Čedar
  • 3 g Pepř cayenský
  • 3 g Muškátový oříšek
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 434 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 1038 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 312.6 mg
  • Draslík 608.4 mg
  • Vláknina 5817.5 mg
  • Vitamín A 5817.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.2 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytý špenát asi 2 minuty podusíme, až změkne. Necháme jej okapat a dáme stranou.

  • 2

    Omáčka:v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme, necháme 1 minutu osmahnout. Postupně přilijeme mléko, mícháme a vaříme do zhoustnutí.

  • 3

    Přidáme strouhaný čedar, kajenský pepř, muškátový oříšek, podle chuti osolíme a opepříme. Udržujeme v teple.

  • 4

    Smícháme špenát, kolečka cibulky, smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a postavíme stranou.

  • 5

    Ztracená vejce: v hrnci povaříme vodu s octem. Stáhneme oheň a do mírně vroucí vody vložíme pomocí lžíce rozklepnuté vejce. Vaříme 4 minuty. Potom vejce děrovanou naběračkou vyjmeme.

  • 6

    Směs špenátu a cibule rozdělíme do 4 vyhřátých žáruvzdorných misek. Na ni klademe ztracená vejce, která zalijeme sýrovou omáčkou.

  • 7

    Omáčku posypeme parmezánem, misky umístíme 7 cm pod horký gril. Pokrm je hotový, když je celý prohřátý, sýr se roztavil a zbarvil dozlatova. Ihned servírujeme.

Komentáře k receptu