Králík na medu a tymiánu
Suroviny
- 800 g Králičí maso
- 15 g Máslo čerstvé
- 100 g Slanina vepřová
- 150 ml Voda pitná
- 200 ml Víno jablečné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 3 polévková lžíce Hořčice Bornier - hrubozrnná
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 28 g
- Sodík 491 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 138 mg
- Draslík 777.7 mg
- Vláknina 1314.8 mg
- Vitamín A 1314.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a máslo. Vložíme omyté, na kostky nakrájené králičí maso a po všech stranách je osmažíme. Přidáme oloupanou, na plátky nakrájenou cibuli a smažíme ještě 2 minuty. Přidáme rozdrcený česnek, za stálého míchání krátce osmahneme, vlijeme jablečný cidr a přivedeme k varu. Přilijeme vodu (nebo vývar), vsypeme lístky tymiánu, osolíme a opepříme. Pod pokličkou zvolna povaříme asi 20 minut.
-
2
Na menší pánvi nasucho opražíme na proužky nakrájenou slaninu. Vyjmeme ji na papírovou utěrku.
-
3
Do omáčky ke králíkovi vmícháme med a hořčici. Těsně před podáváním přidáme zakysanou smetanu, promícháme a necháme jen dojít k varu.
-
4
Králičí maso upravíme na talíře a ozdobíme slaninou.
-
5
Vhodnou přílohou jsou široké nudle.