Kůzle s hrozinkami na pivě
Suroviny
- 30 g Hrozinky
- 200 g Máslo čerstvé
- 250 g Vepřový bok uzený
- 400 g Kompot jeřabinový
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Jablka
- 3 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 stroužek Česnek
- 4 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 1 kg Kůzlečí maso
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1082 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 144 g
- Sodík 1318 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 231.9 mg
- Draslík 1461.9 mg
- Vláknina 18984.6 mg
- Vitamín A 18984.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 77.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrozinky omyjeme, necháme odkapat a dáme do 4 dl piva. Necháme je namočené 1 hodinu. Pak hrozinky scedíme, pivo zachytíme a hrozinky pokrájíme na menší kousky.
-
2
Kůzlečí maso dobře odblaníme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky, které potřeme rozpuštěným máslem. Velké jablko omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme na osminky, očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na kolečka. Česnek nakrájíme na plátky. Uzený bůček pokrájíme na plátky.
-
3
Maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev a drceným kmínem, dáme do pekáče, proložíme bobkovými listy, česnekem, jablkem, cibulí, mrkví a plátky uzeného bůčku. Vše posypeme hrozinkami a zalijeme pivem.
-
4
Pekáč s masem zakryjeme víkem, dáme do předem vyhřáté trouby a pokrm pečeme přibližně 55 minut při 200°C. Během pečení maso obracíme a poléváme výpekem.
-
5
Upečené maso má zlatohnědou kůrku. Podáváme s jeřabinovým kompotem.