Pečené bramborové taštičky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 150 g Ořechy vlašské
  • 200 g Povidla švestková
  • 50 g Droždí
  • 50 g Cukr moučkový
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 0.5 l Mléko polotučné
  • 1.2 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 189 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 106 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 33 mg
  • Draslík 312.4 mg
  • Vláknina 3655 mg
  • Vitamín A 3655 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    100 ml mléko zahřejeme na nízkou teplotu, dáme do něho droždí a necháme vykynout na kvásek.

  • 2

    V hrnci uvaříme ve vodě brambory, poté je scedíme a necháme vychladnout. Vychladlé je nastrouháme na jemném struhadle. Vlijeme do nich kvásek, rozklepneme celé vejce, přisypeme mouku, vlijeme zbylé mléko, olej, přisypeme cukr a rukama vypracujeme tuhé, těsto. Které se nelepí na ruce a necháme ho na dvě hodiny vykynout.

  • 3

    Na hrubou moukou vysypaný vál dáme vykynuté těsto, rozválíme ho a vykrajujeme z něj obdélníky, na každý položíme lžičku povidel, přeložíme a konce pomoci prstu spojíme a skládáme je na máslem vymaštěný plech, potřeme je rozšlehaným vejcem, dáme do trouby a pečeme dočervena asi 30 minut.

  • 4

    Před podáváním na pánvi roztopíme máslo a taštičky jimi polijeme. Podáváme posypané nasekanými ořechy a moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu