Pečené bramborové taštičky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 150 g Ořechy vlašské
- 200 g Povidla švestková
- 50 g Droždí
- 50 g Cukr moučkový
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.5 l Mléko polotučné
- 1.2 l Voda pitná
- 1 kg Brambory
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 189 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 11 g
- Sodík 106 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 33 mg
- Draslík 312.4 mg
- Vláknina 3655 mg
- Vitamín A 3655 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
100 ml mléko zahřejeme na nízkou teplotu, dáme do něho droždí a necháme vykynout na kvásek.
-
2
V hrnci uvaříme ve vodě brambory, poté je scedíme a necháme vychladnout. Vychladlé je nastrouháme na jemném struhadle. Vlijeme do nich kvásek, rozklepneme celé vejce, přisypeme mouku, vlijeme zbylé mléko, olej, přisypeme cukr a rukama vypracujeme tuhé, těsto. Které se nelepí na ruce a necháme ho na dvě hodiny vykynout.
-
3
Na hrubou moukou vysypaný vál dáme vykynuté těsto, rozválíme ho a vykrajujeme z něj obdélníky, na každý položíme lžičku povidel, přeložíme a konce pomoci prstu spojíme a skládáme je na máslem vymaštěný plech, potřeme je rozšlehaným vejcem, dáme do trouby a pečeme dočervena asi 30 minut.
-
4
Před podáváním na pánvi roztopíme máslo a taštičky jimi polijeme. Podáváme posypané nasekanými ořechy a moučkovým cukrem.