Sedlácký páj
Suroviny
- 750 g Brambory
- 120 g Cibule
- 45 g Máslo čerstvé
- 45 g Máslo čerstvé
- 45 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 g Mrkev kořen
- 5 g Sůl
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Pepř černý mletý
- 40 g Petržel - nať
- 5 g Paprika mletá sladká
- 500 g Petržel kořen
- 60 ml Mléko polotučné
- 150 ml Mléko polotučné
- 300 ml Vývar zeleninový
- 10 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 314 g
- Sodík 1416 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 33.6 mg
- Draslík 1803.8 mg
- Vláknina 31853.8 mg
- Vitamín A 31853.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 217.7 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakrájenou petržel a mrkev povaříme 5 minut ve vývaru. Procedíme a vývar uschováme. Do zapékací mísy dáme olej, přidáme zeleninu a polovinu česneku. Pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
-
2
Brambory a česnek uvaříme ve slané vodě 15-20 minut doměkka. Procedíme. Přidáme 30 g másla a mléko. Rozmačkáme na bramborovou kaši, osolíme a opepříme.
-
3
Petrželová omáčka: v malém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku
-
4
a připravíme světlou jíšku. Přiléváme mléko a vývar a dobře povaříme, až je omáčka hustá. Potom okořeníme petrželkou, solí a pepřem.
-
5
Na zeleninu nalijeme omáčku. Pokryjeme ji kaší, rozdělíme zbytky másla a pečeme 20 minut. Ihned podáváme. Pokrm můžeme posypat paprikou.