Pečené knedlíky s houbovou omáčkou
Suroviny
- 1500 g Brambory
- 50 g Cibule
- 100 g Mouka pšeničná hrubá
- 30 g Pšeničná krupice
- 40 g Houby sušené
- 50 g Sádlo škvařené
- 200 g Sádlo syrové
- 250 g Tvaroh měkký
- 30 ml Olej olivový
- 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 6 ml Ocet vinný
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1118 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 77 g
- Sodík 179 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 133.5 mg
- Draslík 1886.2 mg
- Vláknina 22274.8 mg
- Vitamín A 22274.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Syrové sádlo pokrájíme na kousky a necháme vyškvařit škvarky. Brambory uvaříme, slijeme a necháme vystydnout, poté prolisujeme. Přimícháme sůl, vejce, tvaroh, krupici, mouku a škvarky. Vypracujeme tuhé těsto, vytvarujeme do knedlíků o průměru 4 cm. Sádlem vymažeme plech a knedlíky na něj naskládáme, omastíme i z horní strany. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky.
-
2
Pečeme v troubě při 200 °C 20 minut.
-
3
Houby zalijeme 300 ml vroucí vody a necháme 15 minut povařit. Mezitím na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, zaprášíme moukou a za stálého míchání necháme zrůžovět. Připravenou jíšku vmícháme do vývaru z hub, přilijeme 100 ml vody, osolíme, opepříme a uvedeme k varu. Vaříme 12 minut, poté osolíme, opepříme a zjemníme smetanou, dochutíme octem.
-
4
Pečené knedlíky servírujeme přelité omáčkou.