Boršč s masem
Suroviny
- 180 g Brambory
- 40 g Celer bulvový
- 160 g Jehněčí maso
- 30 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Mrkev kořen
- 150 g Rajčata
- 180 g Zelí hlávkové bílé
- 1 g Bobkový list
- 480 g Hovězí maso přední
- 160 g Vepřová plec
- 100 g Červená řepa
- 1 g Pepř černý celý
- 20 ml Ocet kvasný lihový
- 2690 ml Voda pitná
- 200 ml Zakysaná smetana
- 20 ml Protlak rajčatový
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 307 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 19 g
- Sodík 145 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 84.9 mg
- Draslík 523.9 mg
- Vláknina 4759 mg
- Vitamín A 4759 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 196.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso dáme do hrnce, zalijeme 2500 ml vody, přidáme koření a dáme vařit na 120 minut. Vařené maso vyjmeme, pokrájíme na menší kousky.
-
2
Vývar osolíme a dáme stranou. Řepu pečlivě omyjme a pokrájíme na menší kousky. Máslo rozehřejeme a osmažíme na něm řepu. Smažíme po dobu 4 minut, poté přilijeme ocet a 160 ml vody. Přiklopené podusíme 35 minut.
-
3
Mrkev, brambory, celer, zelí, rajčata a citron očistíme, pokrájíme na menší kusy, citron přepůlíme. Vše dáme do vývaru, přidáme protlak a uvedeme k varu. Mouku rozkvedláme ve 30 ml vody a vlijeme k vývaru se zeleninou. Necháme vařit 20 minut. Vmícháme maso, řepu, 100 ml zakysané smetany, vyjmeme citron. Povaříme ještě 5 minut.
-
4
Servírujeme přelité zbytkem zakysané smetany.