Omeleta s prejtem
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
- 400 g Prejt
- 1000 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 4 ks Žemle tuková
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1062 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 52 g
- Sodík 591 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 319.8 mg
- Draslík 249.8 mg
- Vláknina 2151.5 mg
- Vitamín A 2151.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemle nakrájíme na kostičky, osmažíme na másle dozlatova. Vejce rozšleháme v mléce. Prejt nakrájíme na kousky a přidáme spolu s kostičkami žemle k mléku s vejci. Směs dobře osolíme, opepříme, okořeníme kmínem a majoránkou.
-
2
V pánvi rozehřejeme lžíci oleje, dokřupava na něm opečeme čtvrtinu slaniny nakrájené na kostičky. Přidáme čtvrtinu oloupané, nadrobno nakrájené cibule a zpěníme ji. Přidáme čtvrtinu žemlové směsi a pečeme omeletu z jedné strany. Opatrně obrátíme a pečeme po druhé straně. Stejným způsobem připravíme zbylé omelety.
-
3
Vhodnou přílohou je míchaný zeleninový salát.