Lasagne se třemi druhy sýra
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 115 g Sýr Parmezán
- 250 g Houby čerstvé
- 400 g Hovězí maso mleté
- 390 g Mozzarella
- 450 g Ricotta
- 60 ml Olej olivový
- 200 ml Protlak rajčatový sterilovaný
- 120 ml Víno červené
- 650 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 8 ks Rajčata Cherry
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 10 plátek Lasagne
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 952 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 146 g
- Sodík 1127 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 150.4 mg
- Draslík 1270.2 mg
- Vláknina 10619 mg
- Vitamín A 10619 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.2 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu zahřejeme na 190 stupňů. V pánvi zahřejeme 15 ml oleje spolu s máslem, přidáme podélně rozčtvrcené houby a dle chuti osolíme a opepříme. Mícháme a smažíme 7 minut na středním plameni, až jsou houby měkké a poměrně suché. Odstavíme pánev z hořáku a přimícháme 2 lžíce nakrájené petržele.
-
2
Připravíme si boloňskou omáčku. Cibuli, mrkev, česnek nakrájíme na drobné kousky, můžeme použít i kuchyňský robot. V hluboké pánvi zahřejeme 45 ml olivového oleje, přisypeme nakrájenou zeleninu, často mícháme a smažíme na mírném ohni 7 minut.
-
3
Vložíme mleté hovězí maso a smažíme dalších 5 minut. Často mícháme a kousky masa oddělujeme vařečkou. Přilijeme víno a dobře promícháme.
-
4
Vaříme 2 minuty, přidáme nekoncentrovaný rajský protlak, oregano a 1 lžíci nakrájené petržele. Nakonec přilijeme 60 ml hovězího vývaru. Osolíme, opepříme, promícháme a uvedeme do varu.
-
5
Přikryjeme pánev, snížíme teplotu a vaříme 30 minut. Občas zamícháme, a je-li třeba, přilijeme trochu vývaru. Na závěr dodáme cherry rajčátka a povaříme 8 minut. Dle chuti ještě dosolíme a dopepříme.
-
6
Uvařenou boloňskou omáčku zředíme horkým hovězím vývarem, aby byla dostatečně řídká.
-
7
Do omáčky přisypeme houby smíchané s petrželí. Čtvrtinu omáčky nandáme do zapékací mísy, přikryjeme čtyřmi plátky lasagní.
-
8
Ve velké míse smícháme ricottu a vejce. Osolíme a opepříme. Třetinou směsi potřeme plátky lasagní. Přikryjeme třetinou plátků mozzarelly, poté posypeme čtvrtinou nastrouhaného parmezánu.
-
9
Vrstvy dvakrát opakujeme. Pokaždé použijeme polovinu zbývající boloňské omáčky. Na závěr posypeme zbývajícím parmezánem.
-
10
Pečeme v předehřáté troubě 40 minut, až pokrm bublá a povrch je opečen do zlatohněda. Před podáváním necháme 10 minut odstát.