Lasagne se třemi druhy sýra

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Máslo čerstvé
  • 115 g Sýr Parmezán
  • 250 g Houby čerstvé
  • 400 g Hovězí maso mleté
  • 390 g Mozzarella
  • 450 g Ricotta
  • 60 ml Olej olivový
  • 200 ml Protlak rajčatový sterilovaný
  • 120 ml Víno červené
  • 650 ml Hovězí vývar základní
  • 1 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 8 ks Rajčata Cherry
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 10 plátek Lasagne
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 952 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 146 g
  • Sodík 1127 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 150.4 mg
  • Draslík 1270.2 mg
  • Vláknina 10619 mg
  • Vitamín A 10619 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.2 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu zahřejeme na 190 stupňů. V pánvi zahřejeme 15 ml oleje spolu s máslem, přidáme podélně rozčtvrcené houby a dle chuti osolíme a opepříme. Mícháme a smažíme 7 minut na středním plameni, až jsou houby měkké a poměrně suché. Odstavíme pánev z hořáku a přimícháme 2 lžíce nakrájené petržele.

  • 2

    Připravíme si boloňskou omáčku. Cibuli, mrkev, česnek nakrájíme na drobné kousky, můžeme použít i kuchyňský robot. V hluboké pánvi zahřejeme 45 ml olivového oleje, přisypeme nakrájenou zeleninu, často mícháme a smažíme na mírném ohni 7 minut.

  • 3

    Vložíme mleté hovězí maso a smažíme dalších 5 minut. Často mícháme a kousky masa oddělujeme vařečkou. Přilijeme víno a dobře promícháme.

  • 4

    Vaříme 2 minuty, přidáme nekoncentrovaný rajský protlak, oregano a 1 lžíci nakrájené petržele. Nakonec přilijeme 60 ml hovězího vývaru. Osolíme, opepříme, promícháme a uvedeme do varu.

  • 5

    Přikryjeme pánev, snížíme teplotu a vaříme 30 minut. Občas zamícháme, a je-li třeba, přilijeme trochu vývaru. Na závěr dodáme cherry rajčátka a povaříme 8 minut. Dle chuti ještě dosolíme a dopepříme.

  • 6

    Uvařenou boloňskou omáčku zředíme horkým hovězím vývarem, aby byla dostatečně řídká.

  • 7

    Do omáčky přisypeme houby smíchané s petrželí. Čtvrtinu omáčky nandáme do zapékací mísy, přikryjeme čtyřmi plátky lasagní.

  • 8

    Ve velké míse smícháme ricottu a vejce. Osolíme a opepříme. Třetinou směsi potřeme plátky lasagní. Přikryjeme třetinou plátků mozzarelly, poté posypeme čtvrtinou nastrouhaného parmezánu.

  • 9

    Vrstvy dvakrát opakujeme. Pokaždé použijeme polovinu zbývající boloňské omáčky. Na závěr posypeme zbývajícím parmezánem.

  • 10

    Pečeme v předehřáté troubě 40 minut, až pokrm bublá a povrch je opečen do zlatohněda. Před podáváním necháme 10 minut odstát.

Komentáře k receptu