Gnocchi s tomatovou omáčkou
Suroviny
- 60 g Cibule
- 30 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Mrkev kořen
- 850 g Rajčata
- 35 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 10 g Bazalka
- 80 g Celer řapíkatý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 kg Brambory
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 468 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 67 g
- Sodík 575 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 110.1 mg
- Draslík 1344.2 mg
- Vláknina 20188.8 mg
- Vitamín A 20188.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakrájenou cibuli, celer a kolečka mrkve smažíme, průběžně promícháváme na oleji. Přidáme rajčata a cukr, osolíme a opepříme. Omáčku přivedeme k varu, potom stáhneme oheň na minimum a omáčku asi 20 minut vaříme. Dáme ji vychladnout a po částech ji rozmixujeme. Přidáme bazalku a odložíme.
-
2
Oloupané brambory uvaříme doměkka ve vodě. Scedíme je a rozmačkáme na hladkou kaši. Do kaše vmícháme vařečkou změklé máslo, mouku a vejce. Necháme vychladnout.
-
3
Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na poloviny. Z každé poloviny utvoříme váleček o průměru asi 3 cm. Nakrájíme jej na kousky, každý kousek stlačíme zadní stranou.
-
4
Noky postupně vaříme ve slané vodě asi 2 minuty, dokud nevyplavou k povrchu. Potom je vyjmeme a dáme na talíře. Podáváme s rajčatovou omáčkou a nastrouhaným parmezánem. Jednotlivé porce můžeme ozdobit čerstvými bylinkami.