Sekaná z Jilemnicka
Suroviny
- 300 g Žemle tuková
- 500 g Vepřový bok uzený
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 stroužek Česnek
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 4 dl Masový vývar
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 415 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 21 g
- Sodík 1593 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 127.3 mg
- Draslík 465.1 mg
- Vláknina 1865.7 mg
- Vitamín A 1865.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemle pokrájíme na kostičky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Uvařený uzený bůček pokrájíme nadrobno a dáme k žemlím. Ještě přidáme vejce, rozetřený česnek, drobně pokrájenou cibuli, pepř, sůl, majoránku, sladkou a pálivou papriku.
-
2
Směs dobře promícháme, zředíme vývarem (nejlépe z uzeného bůčku) a dáme do sádlem vymaštěné zapékací menší mísy, uhladíme a posypeme kmínem.
-
3
Pečeme v předem předehřáté troubě při 220°C přibližně 30-40 minut do zlatohněda.
-
4
Upečenou sekanou pokrájíme na porce a podáváme s přílohami podle chuti.