Míchaná zelenina s bešamelem
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
- 500 g Karotka baby
- 250 ml Mléko polotučné
- 500 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Květák
- 2 ks Pórek
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2.3 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 547 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 29 g
- Sodík 1093 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 127.6 mg
- Draslík 1570.6 mg
- Vláknina 26083.9 mg
- Vitamín A 26083.9 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 154 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný, na růžičky rozebraný květák a očištěnou mrkev povaříme ve vývaru asi 8 minut, a vyjmeme. Do vývaru vložíme očištěný, na kolečka nakrájený pórek, povaříme 2 minuty, a vyjmeme.
-
2
V kastrůlku na másle osmahneme mouku, přilijeme mléko a zeleninový vývar. Omáčku krátce povaříme a vmícháme žloutek rozšlehaný v troše vody. Dál nevaříme, podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem.
-
3
Vařenou zeleninu spolu s nakrájenou pažitkou vmícháme do omáčky. Nakonec přidáme opečené plátky anglické slaniny a nasucho opražená slunečnicová semínka.