Kuskus s čerstvou zeleninou
Suroviny
- 500 g Brambory
- 600 g Mrkev kořen
- 500 g Rajčata
- 500 g Tuřín
- 300 g Kuskus
- 240 g Cizrna konzervovaná
- 400 ml Voda pitná
- 600 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Nové koření celé
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Máta sušená
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 1 kávová lžička Koriandr celý
- 2 ks Cibule
- 4 ks Hřebíček
- 4 ks Chilli paprička sušená
- 1 ks Skořice celá
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Harissa pasta
- 4 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 908 kcal
- Sacharidy 165 g
- Tuky 363 g
- Sodík 1090 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 151 g
- Cholesterol 2.7 mg
- Draslík 2058.1 mg
- Vláknina 70928.2 mg
- Vitamín A 70928.2 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 96.9 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme. Mrkev, brambory a vodnice omyjeme a oloupeme. Mrkev pokrájíme na cca 5 cm velké kousky, brambory a tuřín rozčtvrtíme. Cizrnu propláchneme vodou a necháme okapat.
-
2
Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nahrubo a osmahneme cca 5 min ve velkém kastrolu na 4 lžících rozpáleného oleje. Přidáme mrkev a vodnici a společně podusíme další 3 min. Poté vmícháme brambory, cizrnu a zalijeme vývarem.
-
3
V hmoždíři roztlučeme římský kmín, koriandr, nové koření, mátu a chilli. Vmícháme do zeleniny, společně s kurkumou, citronovou kůrou, skořicí, hřebíčky, rajčaty a protlakem. Osolíme, opepříme a zakryté dusíme na středním ohni cca 45 min.
-
4
Kuskus nasypeme do větší nerezové mísy, zalijeme 400 ml vroucí, osolené vody a necháme nabobtnat. Poté mísu posadíme na hrnec se zeleninou, zakryjeme a necháme kuskus cca 10 min prohřívat. V polovině doby promícháme.
-
5
Z dušené zeleniny odebereme 150 ml šťávy, smícháme s harissou, 2 lžícemi olivového oleje a citronovou šťávou. Rozdělíme do 4 mističek.
-
6
Hotový kuskus navrstvíme na plochou mísu, kolem rozložíme zeleninu smíchanou s nasekanou petrželkou. Omáčku z harissy podáváme zvlášť k dochucení.