Bramboračka s krupkami, houbami a smetanou
Suroviny
- 350 g Brambory
- 40 g Houby sušené
- 50 g Krupky trhané
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 2 l Voda pitná
- 3.5 dl Smetana zakysaná 15%
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 319 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 89 g
- Sodík 260 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 11.9 mg
- Draslík 590.4 mg
- Vláknina 7111.2 mg
- Vitamín A 7111.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané a omyté brambory a mrkev pokrájíme na kostičky.
-
2
Sušené houby a krupky, každé zvlášť promyjeme pod tekoucí vodou. Houby namočíme na hodinu do studené vody (asi 1/2 litru), pak je scedíme a pokrájíme na menší kousky.
-
3
V hrnci si rozpálíme sádlo s máslem a krupky s houbami krátce osmažíme, přilijeme 1,5 litru vody, sůl, majoránku, bobkový list, kmín a pepř.
-
4
Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu vaříme do měkka. Přibližně po 15 minutách vaření přidáme do polévky brambory a mrkev.
-
5
Ke konci vaření přimícháme zakysanou smetanu, do které jsme rozmíchali polohrubou mouku. Nakonec dochutíme solí a podáváme.