Burgundská hovězí pečeně
Suroviny
- 1000 g Hovězí svíčková
- 300 g Rajčata
- 10 g Sůl
- 6 g Pepř černý mletý
- 6 g Bazalka
- 100 g Celer řapíkatý
- 6 g Šalvěj čerstvá
- 6 g Tymián čerstvý
- 6 g Oregano čerstvé
- 6 g Rozmarýn čerstvý
- 40 ml Olej olivový
- 40 ml Brandy
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 stroužek Česnek
- 4 dl Hovězí vývar základní
- 4 dl Víno burgundské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 397 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 65 g
- Sodík 933 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 70 mg
- Draslík 859.6 mg
- Vláknina 5805 mg
- Vitamín A 5805 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pekáči rozpálíme olej, vložíme do něj hovězí maso a zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Maso vyjmeme a do výpeku dáme nejemno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek, krátce osmahneme. Přilijeme vývar, víno, brandy a rozmixovaná rajčata a asi 3 minuty povaříme. Mezitím si uděláme bouquet garni z bazalky, oregana, šalvěje a rozmarýnu, přihodíme do pekáče, osolíme, opepříme, vrátíme zpět maso a zakryté dáme péct do trouby. Pečeme minimálně 2 hodiny a na nízkou teplotu, aby maso zůstalo šťavnaté. V průběhu pečení obrátíme. Opečené maso vyjmeme a uchováme v teple. S povrchu výpeku sesbíráme přebytečný tuk, slijeme šťávu, aby byla čistá bez zeleniny, a povaříme v rendlíku asi 5 minut, až se objem tekutiny sníží. Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité šťávou a ozdobené snítkou tymiánu.