Burgundská hovězí pečeně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 190 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1000 g Hovězí svíčková
  • 300 g Rajčata
  • 10 g Sůl
  • 6 g Pepř černý mletý
  • 6 g Bazalka
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 6 g Šalvěj čerstvá
  • 6 g Tymián čerstvý
  • 6 g Oregano čerstvé
  • 6 g Rozmarýn čerstvý
  • 40 ml Olej olivový
  • 40 ml Brandy
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 dl Hovězí vývar základní
  • 4 dl Víno burgundské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 397 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 65 g
  • Sodík 933 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 70 mg
  • Draslík 859.6 mg
  • Vláknina 5805 mg
  • Vitamín A 5805 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.7 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V pekáči rozpálíme olej, vložíme do něj hovězí maso a zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Maso vyjmeme a do výpeku dáme nejemno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek, krátce osmahneme. Přilijeme vývar, víno, brandy a rozmixovaná rajčata a asi 3 minuty povaříme. Mezitím si uděláme bouquet garni z bazalky, oregana, šalvěje a rozmarýnu, přihodíme do pekáče, osolíme, opepříme, vrátíme zpět maso a zakryté dáme péct do trouby. Pečeme minimálně 2 hodiny a na nízkou teplotu, aby maso zůstalo šťavnaté. V průběhu pečení obrátíme. Opečené maso vyjmeme a uchováme v teple. S povrchu výpeku sesbíráme přebytečný tuk, slijeme šťávu, aby byla čistá bez zeleniny, a povaříme v rendlíku asi 5 minut, až se objem tekutiny sníží. Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité šťávou a ozdobené snítkou tymiánu.

Komentáře k receptu