Králík se sušenými švestkami a slaninou
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 100 g Smetana 33% (šlehačka)
- 150 g Švestky sušené
- 800 g Králík
- 2 kávová lžička Hořčice dijonská
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Hřebíček
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.25 l Víno bílé
- 0.25 l Voda pitná
- 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.17 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Slivovice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 734 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 169 g
- Sodík 539 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 173.6 mg
- Draslík 908.3 mg
- Vláknina 11304.8 mg
- Vitamín A 11304.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pomeranč omyjeme, osušíme, odřízneme kousek kůry, vymačkáme šťávu a smícháme ji s pálenkou, vodou i kůrou. Do této směsi namočíme švestky a necháme cca 4 hodiny luhovat.
-
2
Králíka naporcujeme na 8 částí, osolíme a opepříme. Ze slaniny odstraníme kůži i chrupavky a nakrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibuli a mrkev rozkrájíme.
-
3
V hrnci rozpálíme olej s máslem, maso postupně orestujeme. Poté je vyjmeme, v hrnci osmahneme slaninu, přidáme cibuli a mrkev. Po chvíli zalijeme vínem, vložíme bobkový list, jalovec a hřebíček. Vrátíme zpět maso a vše podusíme zakryté na mírném ohni cca 25 min. Do kastrolu přidáme švestky i s tekutinou, společně dusíme dalších 20 minut. Maso vyjmeme, uchováme teplé. Do omáčky vmícháme smetanu i hořčici, zprudka povaříme cca 3 minuty. Dochutíme solí, pepřem, vrátíme zpět maso, rozdělíme na talíře a podáváme.