Vepřová pečeně s omáčkou z černého piva
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 25 g Chléb konzumní
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vepřové nožičky
- 1 stroužek Česnek
- 0.5 l Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 0.5 l Voda pitná
- 1.5 kg Vepřová plec
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1099 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 191 g
- Sodík 895 mg
- Bílkoviny 82 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 324.2 mg
- Draslík 971.9 mg
- Vláknina 5928.3 mg
- Vitamín A 5928.3 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso opláchneme, osušíme a kůži nařízneme do mřížky. Kmín s pepřem a trochou soli roztlučeme v hmoždíři a poté vetřeme do masa. Troubu rozpálíme na 200 °C, v pekáči necháme rozpustit sádlo a vložíme maso kůží navrch.
-
2
Vepřovou nožičku nasekáme na kousky a rozložíme spolu s na kostičky nakrájenou cibulí, mrkví, celerem a nasekaným česnekem kolem masa. Přidáme chlebovou kůrku. Pivo smícháme s 1/4 l vody a 1/4 přilijeme do pekáče. Pečeme na střední liště trouby cca 60 minut a dle potřeby podléváme. Poté stáhneme teplotu na 175 °C, pečeni otočíme a pečeme dalších 40 minut.
-
3
Mezitím smícháme 1 lžíci soli se šálkem vody, maso potřeme a dopečeme dokřupava ještě cca 20 minut. Občas potíráme slanou vodou. Hotové maso přemístíme do mísy a uchováme teplé ve vypnuté troubě.
-
4
Vypečenou šťávu zalijeme zbytkem pivní směsi a za stálého míchání přivedeme k varu. Omáčku propasírujeme, pečeni nakrájíme, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.