Pagáče se škvarky
Suroviny
- 200 g Vepřové škvarky
- 4 g Sádlo škvařené
- 300 g Mouka polohrubá
- 25 g Droždí
- 0.333333 kávová lžička Sůl
- 0.04 kávová lžička Tuk
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 6 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1.5 polévková lžíce Sůl hrubozrnná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 433 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 11 g
- Sodík 3506 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 124 mg
- Draslík 216.6 mg
- Vláknina 4771.8 mg
- Vitamín A 4771.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve dvou lžících vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí. Necháme na teple vzejít kvásek. Žloutek rozmícháme ve zbylém vlažném mléce. Sádlo necháme změknout, škvarky umeleme.
-
2
Do mísy prosejeme mouku, při okraji vsypeme sůl, pepř, do důlku uprostřed vlijeme mléko se žloutkem, vykynutý kvásek, mleté škvarky, sádlo, vše smícháme a vypracujeme hladké tužší těsto, které se nelepí. Posypeme je hladkou moukou a pod utěrkou necháme kynout zhruba půl hodiny.
-
3
Poté na pomoučeném vále vyválíme silnější placku, poskládáme do tvaru obálky a necháme pod utěrkou kynout asi čtvrt hodiny. Těsto opět rozválíme, poskládáme na obrácené straně a opět necháme kynout, což opakujeme ještě jednou. Poté těsto rozválíme na silnější placku, vykrajujeme větší kolečka, klademe na vymazaný plech a necháme ještě asi deset minut kynout. Následně je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a pečeme v troubě předehřáté na 200°C, dokud pagáčky nezezlátnou.