Sušená treska na zelenině s olivami
Suroviny
- 500 g Brambory
- 50 g Slanina vepřová
- 50 g Olivy zelené
- 500 g Treska sušená
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Rozmarýn sušený
- 3 ks Cibule
- 4 ks Rajčata
- 3 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 6 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 413 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 16 g
- Sodík 509 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 67.3 mg
- Draslík 1599.6 mg
- Vláknina 12954.3 mg
- Vitamín A 12954.3 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.7 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tresku necháme 2-3 dny namáčet ve vodě, občas vodu vyměníme.
-
2
Brambory ve slupce vaříme 20-25 minut doměkka, slijeme a necháme vychladnout. V hrnci převaříme vodu, odstavíme a na 15 minut do ní namočíme tresku. Poté vyjmeme a necháme okapat. Vývar odložíme stranou.
-
3
Rybu nakrájíme na malé kousky, odstraníme kosti a kůži. Troubu předehřejeme na 225 °C. Oloupeme brambory, rajčata nakrájíme na kousky, papriku a celer očistíme a nadrobno nakrájíme. Oloupanou cibuli a česnek najemno nasekáme. Slaninu rozkrájíme na tenké nudličky.
-
4
Rozpálíme 4 lžíce olivového oleje a osmahneme na něm nejdříve slaninu. Přidáme cibuli a česnek, krátce orestujeme. Vmícháme rajčata, papriku a celer, cca 5 minut podusíme. Přidáme rozpůlené olivy, směs ochutíme solí a pepřem.
-
5
Zbytkem oleje vymažeme pekáček. Rozložíme do něj na plátky nakrájené brambory, na ně kousky masa, posypeme pepřem a sušenými bylinkami. Navrch navrstvíme zeleninu. Pečeme na střední liště trouby cca 25-30 minut. Mezitím občas pokapeme vývarem.
-
6
Posypeme nasekaným koriandrem, pokrm podáváme v pekáčku. Jako přílohu můžeme použít čerstvý bílý chléb.