Hřibová polévka s prejtem
Suroviny
- 150 g Prejt
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Hříbky čerstvé
- 200 g Karotka baby
- 150 g Houby sušené
- 100 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl mořská
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Majoránka
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule červená
- 2 ks Česnek
- 2 ks Cibule
- 3 ks Jalovec
- 1.5 l Voda pitná
- 2 cl Starorežná pálenka
- 2 polévková lžíce Česnekové máslo
- 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 580 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 21 g
- Sodík 1267 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 23.8 mg
- Draslík 1810.1 mg
- Vláknina 32395.9 mg
- Vitamín A 32395.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé bílé hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky.
-
2
V hrnci rozpustíme česnekové máslo a hřiby krátce podusíme, pak je osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem, promícháme a zalijeme houbovým bujonem. Pomalu je vaříme 5 minut.
-
3
Oloupanou červenou cibuli pokrájíme na drobné kostičky a v pánvi na 1 lžíci vepřového sádla ji osmažíme dozlatova, přidáme k ní prejt, 2 cl režné pálenky, promícháme a prejtovou směs zamícháme do houbové polévky a povaříme dalších 5 minut.
-
4
Přidáme majoránku a podle chuti dosolíme a podáváme.
-
5
Bujon z hub [30579]:
-
6
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
-
7
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
-
8
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
-
9
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
-
10
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
-
11
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.