Zeleninová polévka se šunkou a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 100 g Šunka dušená
  • 200 g Tuřín
  • 200 g Petržel kořen
  • 100 g Karotka
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 626 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 87 g
  • Sodík 3014 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 47.5 mg
  • Draslík 859 mg
  • Vláknina 31021.1 mg
  • Vitamín A 31021.1 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 96 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jarní cibule drobně pokrájíme, oloupaný česnek prolisujeme. Očištěnou karotku pokrájíme na nudličky. Jarní cibulku – nať omyjeme a pokrájíme na kroužky a odložíme do misky ( použijeme ji na ozdobu).

  • 2

    Vařenou šunku pokrájíme na tenké hranolky. Sýr parmezán nastrouháme.

  • 3

    V hrnci na rozpuštěném másle a oleji zpěníme cibuli dozlatova, pak přidáme karotku a dusíme 4 minuty.

  • 4

    Přimícháme šunku a zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, dochutíme solí, pepřem a mletou červenou paprikou a vaříme 5-6 minut.

  • 5

    Každou porci podáváme posypanou kroužky jarní cibulky a parmezánem.

  • 6

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 7

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 8

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 9

    Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 10

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 11

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 12

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu