Zeleninová polévka se šunkou a sýrem
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 100 g Sýr Parmezán
- 100 g Šunka dušená
- 200 g Tuřín
- 200 g Petržel kořen
- 100 g Karotka
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Libeček
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 626 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 87 g
- Sodík 3014 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 47.5 mg
- Draslík 859 mg
- Vláknina 31021.1 mg
- Vitamín A 31021.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 96 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jarní cibule drobně pokrájíme, oloupaný česnek prolisujeme. Očištěnou karotku pokrájíme na nudličky. Jarní cibulku – nať omyjeme a pokrájíme na kroužky a odložíme do misky ( použijeme ji na ozdobu).
-
2
Vařenou šunku pokrájíme na tenké hranolky. Sýr parmezán nastrouháme.
-
3
V hrnci na rozpuštěném másle a oleji zpěníme cibuli dozlatova, pak přidáme karotku a dusíme 4 minuty.
-
4
Přimícháme šunku a zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, dochutíme solí, pepřem a mletou červenou paprikou a vaříme 5-6 minut.
-
5
Každou porci podáváme posypanou kroužky jarní cibulky a parmezánem.
-
6
Zeleninový bujon [30258]:
-
7
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
8
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
9
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
10
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
11
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
12
Případně dochutíme solí a pepřem.