Bujon s Endivii a chřestem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 150 g Chřest sterilovaný
- 100 g Šunka krůtí
- 150 g Petržel kořen
- 200 g Štěrbák zahradní
- 100 g Prsa krůtí uzená
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1.5 l Voda pitná
- 2 cl Gin
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Řeřicha
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 415 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 164 g
- Sodík 1206 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 1134.6 mg
- Vláknina 18241.4 mg
- Vitamín A 18241.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.8 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat. Kopr, řeřichu a petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Uzené krůtí prsa s krůtí šunkou nakrájíme na nudličky. Salát Endivie omyjeme a pokrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
-
2
V hrnci na bylinkovém másle maso se šunkou orestujeme, přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku. Zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přilijeme 2 cl ginu a vaříme při mírné teplotě 5 minut.
-
3
V pánvi si rozpustíme máslo a cibuli se salátem krátce podusíme. Dusíme jen 2-3 minuty.
-
4
Salát s cibulí přidáme do bujonu a pomalu vaříme jen 2-3 minuty.
-
5
Polévku dosolíme podle chuti, přimícháme chřest, bylinky, necháme přejít varem a podáváme.
-
6
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
7
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
8
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
9
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
10
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
11
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.