Bujon s Endivii a chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 250 g Mrkev kořen
  • 300 g Pórek
  • 150 g Chřest sterilovaný
  • 100 g Šunka krůtí
  • 150 g Petržel kořen
  • 200 g Štěrbák zahradní
  • 100 g Prsa krůtí uzená
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 cl Gin
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Řeřicha
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 415 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 164 g
  • Sodík 1206 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 1134.6 mg
  • Vláknina 18241.4 mg
  • Vitamín A 18241.4 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 85.8 mg
  • Vitamín E 3.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat. Kopr, řeřichu a petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Uzené krůtí prsa s krůtí šunkou nakrájíme na nudličky. Salát Endivie omyjeme a pokrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.

  • 2

    V hrnci na bylinkovém másle maso se šunkou orestujeme, přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku. Zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přilijeme 2 cl ginu a vaříme při mírné teplotě 5 minut.

  • 3

    V pánvi si rozpustíme máslo a cibuli se salátem krátce podusíme. Dusíme jen 2-3 minuty.

  • 4

    Salát s cibulí přidáme do bujonu a pomalu vaříme jen 2-3 minuty.

  • 5

    Polévku dosolíme podle chuti, přimícháme chřest, bylinky, necháme přejít varem a podáváme.

  • 6

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 7

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 8

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 9

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 10

    Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 11

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu