Chlebový zeleninový bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Ječmen - obilky
  • 100 g Cuketa
  • 50 g Chléb samožitný
  • 100 g Celer bulvový
  • 250 g Mrkev kořen
  • 150 g Petržel kořen
  • 300 g Pórek
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 ks Rajčata
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Česnekové máslo
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 381 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 155 g
  • Sodík 855 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 11.8 mg
  • Draslík 1031.3 mg
  • Vláknina 19632.2 mg
  • Vitamín A 19632.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 101.5 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme.

  • 2

    Očistíme a omyjeme papriku, cuketu a rajčata. Papriku bez semínek pokrájíme na tenké pásky, spařená a oloupaná rajčata s cuketou na kostičky. Černý chleba pokrájíme na kostičky.

  • 3

    V hrnci na rozpáleném česnekovém másle zeleninu podusíme, přidáme k ní pokrájený chleba, promícháme a zalijeme litrem zeleninového bujonu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, ochutíme solí a vaříme 7-8 minut. Pak přidáme scezený ječmen, vše povaříme ještě 2 minuty.

  • 4

    Polévku podáváme s omytou, drobně pokrájenou pažitkou.

  • 5

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 6

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 7

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 8

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 9

    Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 10

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu