Chlebový zeleninový bujon
Suroviny
- 100 g Ječmen - obilky
- 100 g Cuketa
- 50 g Chléb samožitný
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 150 g Petržel kořen
- 300 g Pórek
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Česnekové máslo
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 381 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 155 g
- Sodík 855 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 11.8 mg
- Draslík 1031.3 mg
- Vláknina 19632.2 mg
- Vitamín A 19632.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 101.5 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme.
-
2
Očistíme a omyjeme papriku, cuketu a rajčata. Papriku bez semínek pokrájíme na tenké pásky, spařená a oloupaná rajčata s cuketou na kostičky. Černý chleba pokrájíme na kostičky.
-
3
V hrnci na rozpáleném česnekovém másle zeleninu podusíme, přidáme k ní pokrájený chleba, promícháme a zalijeme litrem zeleninového bujonu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, ochutíme solí a vaříme 7-8 minut. Pak přidáme scezený ječmen, vše povaříme ještě 2 minuty.
-
4
Polévku podáváme s omytou, drobně pokrájenou pažitkou.
-
5
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
7
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
8
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
9
Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
10
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.