Holubí polévka s čínským zelím
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Zelí čínské
- 200 g Křepelčí prsa
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 3 ks Jalovec
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Cibule červená
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1153 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 96 g
- Sodík 2864 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 269.5 mg
- Draslík 1324.2 mg
- Vláknina 9730.8 mg
- Vitamín A 9730.8 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá křepelčí prsa pokrájíme na tenké hranolky. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Očištěné a opláchnuté čínské zelí nakrájíme na tenké nudličky.
-
2
V hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli, zpěníme ji, pak přidáme maso, mletý kmín, bílý mletý pepř, promícháme a chvilku smažíme (asi 2 minuty).
-
3
Pak přidáme zelí a dusíme pod pokličkou přibližně 5 minut. Zalijeme 1 litrem holubího bujonu a přivedeme k varu. Přimícháme 2 lžíce sójové omáčky a 1 lžíci citronové šťávy a při mírné teplotě vaříme 8 minut.
-
4
Polévku pro pikantnost dochutíme citronovým pepřem, solí a podáváme.
-
5
Bujon z holoubat [30620]:
-
6
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
7
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
8
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
9
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
10
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
11
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.